Yrkeskurs på folkhögskola – Elevstödjare

Här på Tollare folkhögskola kan vi nu erbjuda yrkeskursen Elevstödjare. Kursen riktar sig enbart till de som deltar i JOB eller Etablering via arbetsförmedlingen.

Allmänt

Elevstödjare arbetar som en extra resurs för eleverna i grundskolan. Det finns idag ett stort behov av engagerade och livserfarna vuxna i skolan som stöd och förebild för barnen.

Utbildningens innehåll är skapat i sammarbete mellan Klassmorfarföreningen och Tollare folkhögskola som också ansvarar för genomförandet, i utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Klassmorfarföreningen är en ideell förening som startades 1996 för att stödja barns utveckling och för att verka för en ökad vuxennärvaro i grundskolan.

Rollen Elevstödjare

Att arbeta inom skolan som Elevstödjare är mycket omväxlande, du får en roll där du alltid arbetar med eleverna i fokus och får ta ett stort ansvar.

Behovet ökar ständigt och skolorna behöver utbildade medarbetare. Med en utbildning som Elevstödjare får du en bred inblick i skolans värld och därmed många olika arbetsområde. Alla som genomgått utbildningen med godkända resultat blir certifierade Elevstödjare.

Är du rätt person? – krav

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet från skolans värld men du skall naturligtvis ha intresse av att arbeta med barn och ungdomar. Du bör vara minst 30 år och ha kunskaper i det svenska språket. Har du dessutom erfarenhet av socialt arbete eller ledarskap så är det meriterande. Utdrag ur belastningsregistret för skola krävs.

Kursfakta Elevstödjare

26 veckor heltidsstudier (13 veckor teori och 13 veckor praktik)
Kursperiod: 2 maj – 9 november 2018

Kursmoment

Vi behandlar cirka 40 ämnesområden bland annat
– barns utveckling och behov
– pedagogik och psykologi
– skolans värdegrunder
– läroplan och organisation
– kommunikation
– konflikthantering
– det mångkulturella samhället
– friskvård och hälsa
– rollen som elevtödjare
– studiebesök

Informationsmöten

16 mars kl 10.00 – 12.00
6 april kl 10.00 – 12.00

Alla dessa informationsmöten kommer att vara på Arbetsförmedlingen City, Stockholm

Ansökan

Du ansöker via din handläggare på Arbetsförmedlingen med CV och ett kort personligt brev samt utdrag ur belastningsregistret för skola. Handläggaren mailar sedan CV, personligt brev och anteckning om att sökande är godkänd enligt utdrag från belastningsregistret till Klassmorfarförningen: lo.corselli@klassmorfar.org.

Om du går vidare, blir du kallad till Klassmorfarföreningen för personlig antagningsinterjuv till kursen. Tag med referenser till intervjun.

Antagning sker löpande.

Kontaktpersoner:

Klassmorfarföreningen
Lars Olof Corselli
lo.corselli@klassmorfar.org
Tel: 0709-57 16 34

Tollare folkhögskola
Monica Dunger
monica.dunger@tollare.org
Tel: 08-505 686 60

Arbetsförmedlingen
Ann-Kristine Hermansson
ann.kristine.hermansson@arbetformedlingen.se
Tel: 010-486 42 28

Yrkeskurser på folkhögskola är ett uppdrag från Arbetsförmedlingen till Folkbildningsrådet att på de statsbidragsberättigade folkhögskolorna genomföra verksamhet i enlighet med regeringens beslut. HÄR kan du få reda på mer om Yrkeskurs på folkhögskola.