Journalistkurs multimedia/information

Kursen omfattar 38 veckor

  • Höstterminen 2018
    23 augusti - 19 december
  • Vårterminen 2019
    7 januari - 24 maj
ANSÖKAN FÖR HT18 ÄR STÄNGD.

 

Vill du jobba som journalist/informatör/kommunikatör? Vill du lära dig intervjua, skriva fotografera och jobba fram engagerande reportage och artiklar? Då är journalistkursen en utmärkt start.

Du får en grundläggande kurs i journalistik/skrivande/kommunikation, och får lära dig skriva effektiv text, fotografera och arbeta med layout. Du lär dig bildbehandling i Photoshop och layout i InDesign. Du jobbar med publicering av text, ljud och bild för webben. Du arbetar fram rese-, kultur- och sportreportage, med såväl bild som text. Under året genomför vi flera tidningsproduktioner, arbetar med att värdera information, diskutera etiska problem och frågeställningar.

Dina lärare är journalister/fotografer/lärare med lång yrkeserfarenhet.

Under vårterminen är du ute på praktik under sex veckor. Året avslutas med en reportageresa till ett valfritt land i Europa. Föreläsningar av yrkesverksamma journalister/fotografer samt studiebesök ingår i kursen. Efter genomgångna studier är du välkommen att söka till vårt andra år: Journalistkurs multimedia/information – Yrkesförberedande.

Du får en allsidig utbildning med inriktning på dagens och morgondagens arbete inom media. Utbildningen ger dig en bra grund att stå på om du vill arbeta som journalist eller informatör/kommunikatör.

Kursinnehåll

Text
– Textteori
– Journalistikens grunder
– Stilistik och textredigering
– Reportagestilar och genrer
– Reportagerollen, etik, regler och lagar
– Textredigering
– Webbpublicering

Foto
– Bildjournalistik
– Kommunikation via bild
– Digital bildbehandling, Photoshop
– Praktiskt fotoarbete
– Reportagebilden

Ljud
– Radioinslag, ljudredigering

Rörlig bild
– Nyhetsinslag, videoredigering

Layout
– Grafisk kommunikation
– Digital redigering, InDesign
– Tidningsproduktion
– Tidskriftslayout

Mediakunskap
– Massmedier
– Kommunikationsprocessen
– Informationssökning
– Källkritik
– Drogfrågan i massmedier

Praktik

Reportageresa

Skolgemensamma aktiviteter

 

Kostnader

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig inget. Skolan får statsbidrag. Du betalar 2 200 kr per år för studiebesök, kopior, kursmaterial, särskilda arrangemang och elevförsäkring. Kostnader för böcker och reportageresa står du själv för. Det finns möjlighet att köpa lunchkuponger i skolrestaurangen. Om du hyr ett rum på skolans internatboende tillkommer en hyreskostnad.

Vem kan söka?

Du ska ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Du tycker om att skriva och fotografera. Du har tillgång till digital systemkamera.

 

Ansökan

Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Löpande antagning, platser kvar.

Länkar

ANSÖKAN FÖR HT18 ÄR STÄNGD.